Blijf op de hoogte

Volg onze acties en resultaten

Onze blogs en nieuwsberichten

Hebben we nieuws? Dan lees je dat hier en op onze facebookpagina. In onze blogs en nieuwsberichten leer je ons beter kennen en lees je wat ons zoal bezighoudt.


Moeders helpen kind met autisme ontwikkelen dankzij donaties

Ouders van kinderen met autisme die zelf een cursus willen doen om thuis met individuele en liefdevolle aandacht te werken aan de ontwikkeling van hun kind, eventueel met hulp van vrijwilligers. Je zou zeggen dat dat precies is wat gemeenten bedoelen als ze het hebben over ‘eigen kracht’ of de participatiesamenleving. “Maar helaas horen we steeds vaker dat ouders zo’n training niet vergoed krijgen vanuit de Jeugdwet, waarvoor gemeenten sinds afgelopen jaar verantwoordelijk zijn”, zegt Heidi Grifhorst. Daarom richtte ze in november de stichting Vrienden van Horison op en organiseerde ze in december de eerste actie. “Met mooi resultaat: mede dankzij de opbrengst van onze actie kunnen twee moeders deze maand een cursus Contactgericht Spelen en Leren volgen.”

Kennis en juiste begeleiding cruciaal

Grifhorst is zelf moeder van een zoon met autisme en boekt bijzondere resultaten met individuele begeleiding op maat aan huis, via de methode Contactgericht Spelen en Leren (CSL). “Op een liefdevolle manier met je kind werken aan doelen, in contact. Kijken naar mogelijkheden, naar wat mensen zélf kunnen doen en ze daar ook regie over geven. Dat sprak mij aan in CSL.” Ze leerde dat kennis over autisme en de juiste houding in de begeleiding cruciaal is voor de ontwikkeling van het kind. Daarom organiseert de stichting op 20 februari een informatiedag ‘Houvast bij autisme’ in Schagen.

Informatiedag ‘Houvast bij autisme’

Grifhorst: “Op onze informatiedag krijgen ouders meer inzicht in autisme en hoe ze hun kind zelf kunnen ondersteunen zodat het lekker in zijn vel zit en ontwikkelt. Ouders ervaren hoe hun kind de wereld beleeft, ontmoeten andere ouders van kinderen met autisme en horen ervaringsverhalen van ouders die thuis en op school met Contactgericht Spelen en Leren werken.” Meer informatie over de dag vinden ouders op www.vriendenvanhorison.nl.

Autisme

In Nederland hebben naar schatting ruim 190.000 mensen een diagnose in het autisme spectrum. 3% van de basisschoolkinderen heeft het, kopte het CBS vorig jaar. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen anders. Er zijn veel verschillende vormen en je ziet het vaak aan de buitenkant niet. Autisme heeft niet alleen effect op het leven van mensen met autisme zelf, maar ook op dat van hun ouders, grootouders, broers, zussen, leerkrachten, hulp- en zorgverleners, etc. Daarom zijn veel mensen dagelijks op zoek naar informatie over autisme en hulp bij een leven met autisme. Die zoektocht kost veel mensen dagelijks veel kostbare tijd en energie. De hulpverlening aan mensen met autisme de samenleving jaarlijks vele miljoenen euro’s.


Onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en resultaten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven