Blijf op de hoogte

Volg onze acties en resultaten

Onze blogs en nieuwsberichten

Hebben we nieuws? Dan lees je dat hier en op onze facebookpagina. In onze blogs en nieuwsberichten leer je ons beter kennen en lees je wat ons zoal bezighoudt.


Blog: Mijn naam is Heidi Grifhorst

Bij CSL staat de relatie tussen kind en ouder of begeleider centraal en deze wordt ingezet om een ontwikkeling bij het kind tot stand te brengen. Eerst werken we aan de relatie. Dat maakt werkelijk contact mogelijk, een voorwaarde voor ontwikkeling. Vaak wordt naast een gedragsverandering ook de sociaal emotionele ontwikkeling gestimuleerd.


Mijn zoon Sam

Sam is geboren als een gezond jongetje met een gehemelte spleet (schisis). Toen hij 9 maanden oud was moest hij daarvoor een hersteloperatie ondergaan. Bij deze operatie traden er diverse complicaties op waardoor Sam veranderde van een blije baby in een ernstig hersenziek jongetje. Hij had geen controle meer over zijn lichaam overstrekte zijn benen, kreeg autistiforme kenmerken. Zo vermeed hij contact en wilde liever niet meer aangeraakt worden.


De prognoses waren niet goed. Maar ik heb me daar niet bij neer gelegd. Ik besloot zelf met hem te gaan oefenen. Wat ik deed was vanuit onvoorwaardelijke liefde en acceptatie blijven geloven in zijn mogelijkheden, in plaats van me te richten op zijn beperkingen. En het werkte! Hij ging lopen, maakte weer contact en werd een blij kind.


Waar de fysiotherapeut Sam volledig overstuur maakte door hem te dwingen de trap op te gaan, ging hij het uiteindelijk vanuit zijn eigen motivatie wel doen. Hierdoor werd mij duidelijk dat de kennis van de fysiotherapeut nodig is, maar dat mijn manier van omgaan met Sam beter werkte.


Indrukwekkende vooruitgang

Rond Sam’s vijfde verjaardag in 2010 leerde ik Anneke Groot, directeur van Stichting Horison kennen. Ik volgde cursussen bij hen en startte in januari 2011 met het CSL thuisprogramma. Tot op dat moment was communiceren met Sam alleen weggelegd voor de mensen die hem heel goed kenden en die wisten wat hij leuk vond. Hij had toen slechts 13 gerichte woorden/klanken. Nu, na 4 jaar, heeft hij ongeveer 100 woorden die voor iedereen verstaanbaar zijn en begint hij zinnen van 2-3 woorden te praten. En dat is maar een onderdeel van de indrukwekkende vooruitgang die hij heeft geboekt.


Ons CSL programma

Op dit moment werken vijf mensen met Sam volgens de CSL methode. In een prikkelarme ruimte werken zij zo zo’n 12 uur per week op een speelse manier doelgericht aan zijn ontwikkeling. Als moeder coach ik de spelers en geef ze feedback. We zorgen er als team voor dat we voor Sam bereikbare doelen stellen en blijven zoeken naar zijn motivatie. De kracht is dat het maatwerk is en dat je als ouder niet machteloos aan de zijlijn staat, maar op een hoopvolle manier de regie houdt. En het allerbelangrijkste: ziet dat je kind stappen in zijn ontwikkeling maakt.


Mijn missie

Stichting Horison heeft met haar methode Contactgericht Spelen en Leren het leven van mijn gezin enorm beinvloed. En ik weet inmiddels dat ik hier niet alleen in sta. Meer gezinnen zagen hun speciale kind, tegen alle prognoses in, positief veranderen en ontwikkelen nadat ze na training bij Horison aan de slag gingen met CSL. Helaas weet ik ook, dat er gezinnen zijn voor wie de methode niet haalbaar is, bijvoorbeeld financieel. Daar wil ik met Stichting Vrienden van Horison iets aan doen. Want elk kind heeft recht op een liefdevolle, accepterende omgeving waarin contact en ontwikkeling mogelijk wordt. Ook kinderen met autisme of andere speciale kinderen. Meer weten? Lees snel verder!


Heidi GrifhorstOnze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van onze acties en resultaten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven